AALTEN

1946-1952
platgr
beweeg de muis over de afbeelding hierboven

Na de oorlog - 1946 - kwamen we in Aalten wonen. Mijn vader was benoemd tot hoofd van de school en hij was de opvolger van de heer Bruggink. We woonden in het grote huis - een voormalige pastorie - naast de school met een heel grote tuin. Voor het huis was de tuin netjes, met een grasperk, de grote beukenboom en de 'stoeltjes'-boom, waarin je kon zitten; aan de zijkant van het huis waren allerlei fruitbomen (kersen, appels) en er stonden bessenstruiken. We hadden zelfs een krentenboom. Het gras was lang; we noemden het alang-alang. We groeven een onderaardse hut, waar we de appels lekker zaten op te peuzelen. We speelden heel veel buiten. Van de volwassenen keken we de kunst af om 'moordenaartje' te spelen. Dit speelden zij op koninginnedag (31 augustus). Vrienden van mijn ouders kwamen verkleed als padvinder of matroos 's avonds in de verlichte tuin - de jampotjes met lichtjes die Meerdink oranje had geverfd. De kinderen die al naar bed waren gestuurd liepen boven van kamer naar kamer om door de open ramen het spel te volgen. Een incident deed zich voor toen oom Henk Harmsma met zijn hals tegen de waslijn liep en een kreet slaakte alsof hij vermoord werd.

Aalten - 1946
Van links naar rechts: Irene, Rudolf, Pa, Boudewijn Ma en Annelies.
Aalten - 1946
Ik kwam in de derde klas bij meester Grosman. Dit is de eerste schoolfoto. Mijn zus zat in de vijfde.
In mijn klas zaten o.a. Riekie Brethouwer, Ada van Eerden, Maarten van Veen, Sander Lankwerden en de tweeling Riekie en Wil Elferich.
Aalten - 1948
We speelden 'bruiloftje'. Marion was de bruid en ik was de bruidegom.
Verder zie je van links naar rechts:
onder: Joop derWeduwen, Marleen en Ruth van Katwijk en mijn broers Boudewijn en Rudolf,
midden: Bea Bakker, Enny Koster en mijn zus Annelies.
1950 - in Aalten werden mijn twee jongste broertjes geboren. Ma heeft Ernst op de arm, daarnaast staan Deodaat en Annelies.
vergroting
klik op de foto voor een vergroting
1946 - Boudewijn is bijna een jaar oud. Naast Ma staan links Annelies en rechts Irene; op de voorgrond van links naar rechts: Joop, Absyrtus en Marion der Weduwen.
Hoekstraat 15, of wel "'t Heukske" - ons huis. Vroeger was het een groot huis met een wilde tuin. Nu zijn er drie huizen van gemaakt voor het schoolpersoneel. Alleen de grote beuk en het hek zijn nog authentiek.
Links zie je de Ds. Stegemanschool (vroeger school met den Bijbel). In mijn jeugd waren kerk en school nauw met elkaar verbonden; Ds. Stegeman was tevens voorzitter van het schoolbestuur. Mijn vader was hoofd der school. Toen ons gezin in 1946 in Aalten kwamen wonen telde deze school 5 klassen. En in 1952, bij ons vertrek, was deze school uitgegroeid met het VLO en achtklassig.
Rechts zie je de ULO, waar ik ook nog een jaartje op heb gezeten voor wij uit Aalten vertrokken.
Aalten ligt op een heuvelrug, die doorsneden wordt door de Slinge. Vanuit het zuiden is het dan ook een hele klim om op de markt 10 meter hoger te komen. Het plein ademt nog de rust van de 19e eeuw en dat zal lang zo blijven: de markt en de directe omgeving zijn tot beschermd dorpsgezicht verklaard. In het 'Frerikshuus', naast het gemeentehuis, is de Oudheidkamer gevestigd. Hier zijn archeologische vondsten: wapens, kleding, huishoudelijke voorwerpen, ambachts- en landbouwgereedschappen (weefkamer, koperslagerij) te bezichtigen.
Halverwege Aalten-Bredevoort vind je zwembad 't Walfort, een natuurbad waar we vroeger altijd gingen zwemmen. Een voordeel was dat mijn vader in het bestuur van het zwembad zat, dus als het druk was en er een lange rij 'badgasten' voor de kassa stond, hoefden we onze naam maar te roepen en we konden gewoon doorlopen. We hebben nooit zwemles gehad; zwemmen leek ons van nature gegeven en we behaalden gemakkelijk onze diploma's. Tijdens het schoolzwemmen kreeg mijn vader zwemles aan "de hengel" en wij dartelden om hem heen.

Mocht je jezelf op een van de foto's herkennen of wil je reageren:stuur een mailtje

TOP