ARNHEM

1953-1959

beweeg de muis over de afbeelding

Van 1953 tot aan mijn eerste baan in oktober 1959, woonde ik in Arnhem. Mijn vader was benoemd als directeur van "Kinderzorg Arnhem/Nijmegen". Na een mislukt schooljaar - té speels - kwam ik terecht op de "Van Limburg Stirumschool". Het was een middelbare meisjesschool met strenge doch duidelijke regels. Zo mocht je bijv. in de school geen lange broek dragen; 's winters kleedde je je om in het fietsenhok. Iedere drie maanden werd er in de school een andere taal gesproken; werd je betrapt 'op Nederlands spreken' dan kreeg je een preek van de directrice, Juffrouw Arntzen. Ondanks dat heb ik het heel erg naar mijn zin gehad op deze school; ik deed zó mijn best dat ik met Kerst naar de derde klas mocht!

hs
ons huis in de Sweerts de Landasstraat
fietsen met m'n broer Boudewijn
met de slee achter de auto, van huis naar de Posbank

Na de 3e klas van de middelbare meisjesschool ging ik naar de kweekschool. Ik kwam tenslotte uit een 'onderwijzersfamilie'. Mijn vader en twee van zijn broers, mijn oudere zus en later ook mijn jongere broer hebben allemaal 'de kweekschool gedaan'.

De eerste klas van de "Kweekschool van Onderwijzeressen"
uitgaande van de Stichting tot Nut van het Algemeen.

vergroting
winter 1954 - Natuurkunde
Onze klas bestond uit 8 meisjes; v.l.n.r. Lygia Douglas, Bibi Riley, ikzelf, de heer de Groot (directeur), Gitta Jonker, Lineke Trip, Truus Meyer, Anneke Wijnhorst, Alice Muusse en Ineke van Woerden.
In totaal telde de school 39 leerlingen, waaronder veel Antilliaanse meisjes, die in het internaat aan de Apeldoornse weg woonden en waar mevrouw de Vries de scepter zwaaide.

Klik op de foto voor een vergroting;
Mocht je willen reageren, stuur dan een mailtje


Deze school werd in 1864 opgericht. Directeur was o.a. de heer Bigot. Jan Ligthart, een groot vriend van Bigot, kwam deze school vaak bezoeken. De gangen waren beschilderd met spreuken van hem, waarvan ik me alleen nog de laatste regels van de spreuk bij de voordeur herinner: "Geloof, Hoop en Liefde, maar de meeste van deze is de Liefde".

Ik heb een goede en gezellige tijd gehad op deze school. Ondanks dat het een meisjesschool was, werd er behoorlijk wat uitgehaald. Er was een sterke, intieme band zowel tussen de leerlingen onderling als ook tussen leerlingen en docenten. Ik heb een groot deel van mijn vorming aan deze school te danken.

De docenten: v.l.n.r.: Mevr. Snijders-de Vogel (Duits), Mej.Vellekoop (gymnastiek), Mej. Duyfjes (Geschiedenis), Mej. Gea Schaap (tekenen/handenarbeid), de heer de Groot (natuur- en scheikunde), de heer Vermeulen (Nederlands)
de zelfgemaakte poppenkast, die ik na het opheffen van de school mocht meenemen en later in "Sparrenheide", Driebergen, heb gebruikt
bij mooi weer hadden we muziekles van Willem Verwey
in de tuin van de school; je ziet, meneer de Groot kwam er gewoon bijzitten... hartstikke leuk!
uitvoering van de opera "De fortuinlijke kist" ten behoeve van een goed doel
klassenavond bij Mej. Akkerman (klassendocent
1e jaar) in de Poggenbeekstraat
klassenavond bij Mevr. Snijders-de Vogel (klassendocent 2e jaar), van Lawick van Pabststraat
in de pauze
Gea Schaap: kunstzinnig, inspirerend, motiverend, geestig en dichtbij de leerlingen

's morgens om vijf uur opstaan om met Lineke op "de Hoge Veluwe" herten te gaan kijken.

met de hele school op werkweek naar volkshogeschool "De Zandhoeve" in Bergen (N-H).

Na de opheffing van de "Kweekschool van Onderwijzeressen" in Arnhem, kwam ik in 1956 in de derde klas van de kweekschool "de Klokkenberg" in Nijmegen en maakte daar mijn opleiding af. Sommigen gingen naar de Rijkskweekschool in Arnhem. De Antillianen gingen allemaal naar de kweekschool in Den Haag. Anneke Wijnhorst en ik gingen naar Nijmegen.
Een maand daarna werd ook Zetten opgeheven en kwamen vele Zettenaren ook op "de Klokkenberg" terecht.

geslaagd
 
"de Klokkenberg" in Nijmegen.

vergroting

Eindexamenklas 1958 kweekschool
"de Klokkenberg", Nijmegen

Klik op de foto voor een vergroting.
Mocht je jezelf herkennen op deze foto, stuur een mailtje.
   

TOP