semoor vlees
2 uien, gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 cm verse gember in plakjes
een winterwortel, in plakjes
stukjes citroenschil + sap
2 el sambal badjak
een flinke scheut zoete ketjap (manis)
een flinke scheut zoute ketjap (asin)
een scheutje water
olie (b.v.arachide)
vlees in stukken gesneden
spekblokjes
een braadpan met dikke bodem
doe een scheut olie in de warme pan
braad allereerst het vlees aan
doe het spek erbij en braad aan
als dat is gebeurd, haal dan vlees en spek uit de pan
zet het vuur iets lager en smoor de uien
voeg de knoflook toe
voeg de plakjes wortel toe
doe vervolgens de plakjes gember erbij
Blus af met een scheutje wijn (wit of rood).
doe het vlees en het spek terug in de pan
doe 2 eetlepels ketjap in de pan
voeg de beide ketjaps toe
voeg eventueel een schepje palmsuiker of goelah djawa toe en laat alles 2 uur sudderen;
proef altijd tussendoor en voeg eventueel een scheutje water toe;
Bereidingswijze