VALBURG

1939-1946
platgr

beweeg de muis over de afbeelding

Wil je reageren: stuur een mailtje

Valburg is een voormalig dorp dat sinds 2001 deel uitmaakt van de gemeente Overbetuwe. Valburg ligt in de provincie Gelderland, 4 km ten westen van Elst, dat op haar beurt ongeveer het midden is van de lijn Arnhem-Nijmegen.
De naam Valburg hoor je dagelijks bij de verkeersberichten: het knooppunt tussen de A50 en de A15.

Ik ben geboren in Valburg.
Links zie je ons huis. Deze foto is in 1975 genomen.
Rechts staat mijn vader - van 1936 tot 1946 hoofd der school.
Het driemans-schooltje (pa, juffrouw Korteweg en juffrouw van Amersfoort) was aan het huis vastgebouwd.
Toen ik 5 jaar was zat ik bij juffrouw van Amersfoort in de eerste klas. Een 'vroege' leerling dus.

Ons adres was Kerkplein 18. Aan de rechterkant liep je naar de school en het speelplein. Daarnaast was café van Heumen. Aan de linkerkant kwam eerst onze tuin met de garage (m'n vader had een T-ford) en het tuinhuisje. Onze tuin grensde aan het huis van oom Wim en tante Sjaantje ter Hoek; oom Wim was de baas van het postkantoor. Naast hen woonden resp. Ger Losekoot met z'n vrouw, de fam. ter Kuyl (timmerbedrijfje) en op de hoek slager Stoltenborg. Schuin tegenover ons was de kapper, Lensen. Bij het knippen van m'n haar heeft_ie een keertje in m'n oorlel geknipt; ik was toen 5 jaar.


Mijn moeder bespeelde het orgel van de Ned.Herv.kerk.
Als driejarige zat ik boven, naast het orgel, op het trapje.

Vandaar misschien dat ik altijd een 'zwak' heb gehad voor orgelmuziek.

Ned.Herv.kerk in olieverf
   
1939

In de nacht van 3 op 4 februari 1939 was het heel erg mistig. De vroedvrouw -zuster van Reede- kwam uit Elst. Om 01:30u kwam ik ter wereld.

 
1939 - Een week oud. Mijn moeder zong: "Ich tanze mit dir in den Himmel hinein".

het "pokkenbriefje"
dank in de krant en
1941 - Wij woonden tijdelijk op kasteel Leersum. Mijn vader was ingekwartierd en lag met zijn batiljon op de Grebbeberg.
1940
1942
met de tantes in het tuinhuisje
v.l.n.r.: Rudolf. Annelies en ikzelf

Aan deze foto's is niet te zien dat we in de oorlogsjaren leefden.

Wij zijn zelfs geëvacueerd geweest. Van oktober 1944 tot april 1945 woonden we in Moerbeke, België. Ik herinner me nog veel van de reis - per militaire vrachtwagen en per trein - en de overnachting in een schoollokaal in Tilburg, waar we met een DDT-spuit werden behandeld.

In het boek "Het manneneiland" (Uitg. Terra, Zutphen) wordt beschreven hoe het er in de oorlogsjaren in de Betuwe aan toeging. De evacuatie was het gevolg van het feit dat de Betuwe door de Duitsers onder water werd gezet om zo de opmars van de geallieerden te stuiten.

Wij - kinderen - kregen in 1983 allen een exemplaar van dat boek met een begeleidende brief van moeder.
(klik op de link om de brief te lezen)

1944 - met mijn 3 jaar oudere zus Annelies.

Voordat wij in oktober 1944 werden geëvacueerd, herinner ik me nog vele spannende gebeurtenissen. Zo moesten wij vaak gaan schuilen in de kelder bij de familie Breunisse ("boer Breunisse").
Mijn moeder had mijn broertje op de arm, mijn zus liep naast haar en achteraan kwam ik. Net op de hoek bij de rooms-katholieke kerk hoorden we de V1's fluitend aankomen. In het souterain stonden een heleboel mensen. De pastoor, in de deur-opening, wenkte ons. Ik weet nog dat ik bijna niet vooruitkwam door het zware grind. Eenmaal in de kerk zag ik een heleboel biddende mensen met brandende kaarsen. Later hoorde ik dat er een V1 op de kerk terecht was gekomen.

 
Valburg, bevrijding 1945 - ik zit vooraan op de bok naast juffrouw Korteweg.

Na onze terugkeer uit België; in april 1945 had mijn vader - die eerder al hoofd luchtbescherming was - een uitstekend contact met de geallieerden. Zij woonden in de gemeentesecretarie. Mijn vader nam al gauw het initiatief en de leiding om wat van hun maaltijden overbleef, te distribueren. Ik zie hem nog lopen met een paar soldaten met bakblikken vol gehaktballen om uit te delen aan de mensen.

Mocht je jezelf op de foto hierboven herkennen, dan kun je reageren.

 

TOP